Szertartásvezetés

Tóth Boglárka vagyok, okleveles szertartásvezető. Kiskorom óta csodálattal tölt el az esküvők világa. Mindig gyönyörködve bámultam a fehér ruhás elegáns menyasszonyokat és álmodoztam arról, hogy egyszer én is ilyen hercegnő lehetek. Később már nem a díszlet és a ruhák hoztak lázba az esküvőkön, hanem sokkal inkább az érzelmi tartalom lett fontos számomra. Személyes kedvenceim közé tartozik a bevonulás illetve a szülőköszöntő megható pillanata. Mindig is érdekelt ez a világ, azonban sosem gondoltam volna, hogy valaha is szertartásvezető leszek. Az egyik barátnőm, esküvője után hívta fel a figyelmemet arra, hogy ezt a szakmát nekem találták ki. Ezúton is köszönöm neki, hiszen ebben a világban rátaláltam önmagamra. Iskolás korom óta aktívan foglalkozom zenéléssel, énekléssel így a tömegek előtt való szereplés sosem okozott gondot. A hétköznapjaimban pedig java részt gyerekekkel foglalkozom, így nagy élvezettel tölt el, ha elmerülhetek egy- egy történetben. A párt látva, az apróbb rezdüléseket figyelve igyekszem mindazt magamba szívni,ami az ő személyiségüket jellemzi. Mi az ,amiben ők mások, mint a többiek? Mi az, ami igazán fontos számukra? Mi a koncepció? Hogyan tudom segíteni azt, hogy őszinte és családias hangulat alakuljon ki a megbeszéléseink és a szertartás során. Rendkívül megtisztelő számomra, ha megbízást kapok, és betekintést nyerhetek a pár életébe. Így később, amikor a laptopom elé ülök, teljesen átszellemült állapotban találom ki és írom meg a szertartás beszédét. Amikor elkészülök egy beszéddel és gyakorolni kezdek, mindig úgy érzem, mintha életem egyik legjobb regényét olvasnám újra és újra. A szertartás körüli teendőkben igyekszem mindenben a segítségetekre lenni. Számomra nagyon fontos, hogy minőségi szolgálatot biztosítsak.Legyen szó romantikus, laza hangulatú jó előre megszervezett vagy rögtönzött esküvőről, rám mindenben számíthattok. Hiszen semmi sem tud jobban feltölteni, mint az, amikor a „nagy napon” őszinte és önfeledt mosolyt látok az arcotokon.

Miben különbözik a szertartásvezető az anyakönyvezetőtől? Nos a válasz egyszerű. Az első lényeges különbség, hogy csak az anyakönyvezető által vezetett esküvő hivatalos! Ő az aki megvizsgálja a házasságkötés valós körülményeit, és ő írja meg nektek a házasságkötési anyakönyvi kivonatot. Az anyakönyvvezető a Kormány által rendeletben kijelölt személy, akinek munkakörébe tartozik a hivatalos házasságkötés. Szertartásvezető által vezetett esküvő soha nem hivatalos! Sőt mi szertartásvezetők ragaszkodunk ahhoz is, hogy akár az esküvő napján befotózva messenger üzenetben átküldve de a pár minden esetben mutassa be a házassági anyakönyvi kivonatot. Innen tudjuk, hogy megtörtént a valós házasságkötés. Kivételes esetekben, ha valamilyen oknál fogva erre nincs lehetőség, akkor szeretjük látni, hogy a házasságkötés időpontja jegyzőkönyvbe lett foglalva egy anyakönyvi hivatalnál. Ha ez nem történik meg, akkor a szertartásvezető valótlant fog állítani az esküvői ceremónián.

Ha hétköznap szeretnéd megtartani az esküvődet szűk vagy esetleg tág családi baráti körben, akár előzetes egyeztetés alapján, bementek a hivatalba és munkaidőben ingyenesen kimondhatjátok a boldogító igent. Sajnos arra viszont nincs lehetőség, hogy ti válasszátok meg, ki adjon össze benneteket, illetve szorosan tartani kell a menetrendet a később érkező házasulandók miatt. Külső helyszín esetében természetesen már más a helyzet. Hiszen sok esetben nem tudnak alkalmazkodni a párok egyéni igényeihez.

Nemzeti ünnepnapokon egyáltalán nem eskethetnek ( ilyen pl. aug.20). Illetve a jegyző dönt arról is, hogy kiszállhat-e az anyakönyvezető az adott helyszínre vagy sem. Ha minden ideálisan történik, és a jegyző engedélyezi a kiszállást, akkor ennek a cermóniának az illetéke, igen csak megterheli a pár pénztárcáját. Arról nem is beszélve, hogy az anyakönyvezető ebből az összegből kb 3000-5000 Ft-ot lát. Továbbá igen nagy a valószínűsége annak, hogy egy napon több helyen is esket,ezáltal nagy a rohanás és sok esetben érthető okokból az esküvői ceremónia elveszíti bensőséges hangulatát.

Ki az a szertartásvezető?

A szertartásvezető az a személy, akit nem köt semmiféle törvényi szabályozás. Maximálisan tud alkalmazkodni a pároknak a legvadabb elképzeléseihez is. Na persze ehhez találnotok kell egy olyan szertartásvezetőt, aki partner az ötleteitekben! Ti választhatjátok ki, hogy ki legyen az, aki összead benneteket. Rugalmasan kezeli ha megcsúszik az esküvői forgatókönyv. Hiszen egy nap egy szertartásnál többet nem vállal be, hogy csak rátok tudjon fókuszálni. Az előzetes találkozások alkalmával közelebbről is megirmer benneteket, megkér, hogy számoljatok be arról, hogyan találkoztatok, esetleg kérdéseket tesz fel külön-külön, hogy az általa celebrált beszéd csak rólatok és nektek szóljon. Nem használ sablonokat, minden párnak egyedi szöveget ír. Ha szeretnétek egymásnak fogadalmat tenni, segít a megírásában, esetleg ha az érzelmektől túlhevűlt állapotba kerültök, akkor azonnal reagál, segít vagy pedig elmondja helyettetek.

Ha azt szeretnétek, hogy igazán különleges emlék maradjon a nagy pillanat, akkor érdemes végig gondolni a lehetőségeket. Ne sajnáljátok az időt a keresgélésre, hiszen egy ilyen nap van az életetekben!